Najnovije

U Banjaluci izveden zahvat podizanja urođeno spuštenog kapka, prvi put nakon 20 godina

Poznati banjalučki oftalmolog dr. Bojan Kozomara, još jednom je pokazao svu važnost oftalmologije i konstantnog ličnog unapređenja

Dr. Bojan Kozomara, poznati oftalmolog iz Banjaluke, izveo je zahvat podizanja urođeno spuštenog kapka u specijalnoj bolnici Svjetlost Banjaluka.

Ovaj zahvat na našim prostorima nije izveden više od 20 godina!

O čemu se radi?

Urođena (kongenitalna) ptoza (spušten kapak) je stanje u kojem se odmah po rođenju gornji kapak jednog ili oba oka ne može u potpunosti podignuti, odnosno oko se može samo djelimično otvoriti. U literaturi se navodi da 8 od 100.000 novorođenčadi može imati ovaj problem.

Prednost ove metode

Postoji nekoliko metoda kojima se spušten gornji kapak može podići. Jedna je skraćivanje aponeuroze mišića podizača kapka (resekcija) i primjenjuje se kod oko 90% ptoza. Mana ove metode je u tome što se obično izvodi samo kod odraslih kod kojih je očuvana inervacija mišića podizača kapka i gdje kapak nije spušten za više od 2-4 mm.

Link do zahvata: https://www.youtube.com/watch?v=HCUXs6cUwR0&ab_channel=BojanKozomara

Druga metoda, metoda, koju je koristio dr. Kozomara, namijenjena je prvenstveno dječijoj ptozi, gdje je često razlog spuštanja kapka oštećen živac koji inerviše mišić koji podiže gornji kapak (m. levator palpebrae superior). Metoda „Suspenzija na frontalis“ je metoda u kojoj se kapak podiže uz pomoć silikonske „gumice“ koja se provlači ispod kože kapka, obrve i čela na kojem se i fiksira.

Prednost ove metode u odnosu na resekciju je u tome što se njome uspješno koriguju sve ptoze, bez obzira na nivo spuštenosti kapka, te se visina kapka može naknadno podešavati ukoliko je to potrebno.

Rezultati do kraja života

– Ovdje više nego igdje dolazi do izražaja iskustvo onog ko izvodi zahvat. Bitno je znati sve detalje izvođenja zahvata, jer je ovo metoda čiji rezultati treba da ostanu pacijentu do kraja života – istakao je dr. Bojan Kozomara.

Oftalmolog kojeg na društvenim mrežama prate desetine hiljada ljudi još jednom je pokazao svu važnost oftalmologije i konstantnog ličnog unapređenja u svrhu pružanja što bolje usluge pacijentima. 

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »