Vijesti

Više od pet miliona Italijana prihvatilo projekt plaćanja karticama

Italijani će za kartično plaćanje u fizičkim trgovinama u maksimalnom ukupnom iznosu od 1500 eura tokom šest mjeseci dobijati od države povrat 10 posto iznosa

Plan talijanske vlade da građanima koji plaćaju kreditnim i debitnim karticama vrati dio utrošenog iznosa kako bi time suzbila sivu ekonomiju pokazuje se kao puni pogodak, barem što se tiče odaziva.

Međutim, procjene analitičara pokazuju kako će konačni efekt povećanja bezgotovinskog plaćanja biti simboličan, a talijanskom akcijom nije presretna ni Europska centralna banka (ECB).

Suzbiti utaju poreza

Više od pet miliona Italijana u samo dvije sedmice uključilo se u vladin program poticanja kartičnog plaćanja povratom 10 posto iznosa transakcije, čime Rim nastoji suzbiti utaju poreza i pomoći trgovcima u koronakrizi, javljaju agencije.

Italijani će za kartično plaćanje u fizičkim trgovinama u maksimalnom ukupnom iznosu od 1500 eura tokom šest mjeseci dobijati od države povrat 10 posto iznosa.

To znači da građani moraju za pola godine obaviti najmanje 50 bezgotovinskih platnih transakcija, uključujući plaćanje prehrambenih namirnica i usluga poput odlaska frizeru ili zubaru.

Plan „povrata gotovine“ službeno počinje u januaru, a pilot program uveden je 8. decembra. Vlada premijera Giuseppea Contea vjeruje da bi odvikavanje Italijana od gotovine moglo ublažiti sve ozbiljniji problem utaje poreza, zbog čega – prema procjenama ministarstva financija – državna blagajna ostaje bez gotovo 109 milijardi eura prihoda godišnje.

Vlada želi također pomoći trgovcima koje su teško pogodile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa. Vlada je za financiranje ovog programa u naredne dvije godineizdvojila 4,75 milijardi eura, ali nije navela koliko povećanje prihoda od poreza očekuje.

Digitalna plaćanja, za razliku od gotovine, ostavljaju trag pa ih je teže sakriti od poreznika, objašnjava Reuters.

Neutralan stav

No, ima i onih koji kritikuju ovaj program, a među njima je i Europska centralna banka, koja je saopćila da bi “vlade trebale zauzeti neutralan stav prema raznim kanalima plaćanja”. U ECB-u su se požalili i da se Italija nije s njima savjetovala o novoj mjeri.

Ni u udruzi maloprodajnih tvrtki Confesercenti nisu pretjerano optimistični da će vladin program potaknuti Italijane da se okrenu elektronskim oblicima plaćanja.

Inače, od 1. januara italijanska Vlada planira udvostručiti i vrijednost programa „lutrijom računa“ i nagradom od 1500 eura za 100.000 ljudi koji obave najviše kartičnih transakcija u šestomjesečnom razdoblju, nezavisno o iznosu pojedine kupnje.

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »