Vijesti

EU želi ojačati međunarodnu ulogu eura

Istaknuta je uloga eura u energetskom sektoru

Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.

EU se sprema izdati obveznice u vrijednosti 750 milijardi dolara kako bi financirao oporavak ekonomije od krize koju je prouzrojovala pandemija koronavirusa. Istovremeno je izlazak Britanije otvorio problem tržišta koje će Uniji zamijeniti London, a američke sankcije Iranu naglasile su ovisnost Europe o dolaru, budući da su europskim kompanijama onemogućile financijske transakcije s iranskim partnerima.

I baš u takvim je prilikama, kako javlja Seebiz, Europska komisija predstavila strategiju jačanja ekonomskog i financijskog sistema, koja bi EU trebala omogućiti da “igra vodeću ulogu u sustavu upravljanja globalnom ekonomijom te istovremeno zaštitila EU od nepoštenih praksi i zloupotreba”.

Iako nije ponudio konkretna rješenja, nego samo najavio “alate otpora” Bruxelles je u prvi plan stavio euro.

– Jačanje međunarodne uloge eura može zaštititi našu ekonomiju i financijski sistem od deviznih šokova, smanjiti ovisnost o drugim valutama i osigurati niže transakcijske i troškove osiguranja i financiranja za kompanije iz EU-a – kazao je potpredsjednik EK Paolo Gentiloni.

Bruxelles namjerava promovirati upotrebu eura u dijalogu s “partnerima među trećim zemljama” i dati podršku kreiranju financijskih instrumenata i referentnih vrijednosti u zajedničkoj europskoj valuti.

Zajedničkoj valuti namijenili su i “status međunarodne referentne valute u energetskom i sektoru sirovina, uključujući nove izvore energije poput vodika”, navedeno je u saopćenju.

– Jak euro važan je za energetski sektor – istakao je povjerenik EU za energiju Kadri Simson.

On je napomenuo da je na tržištima energije u EU udio eura u ugovorima za isporuku prirodnog plina proteklih godina porastao s 38 na 64 posto.

– Moramo se pobrinuti da se taj trend nastavi i na tržištima novih izvora energije, primjerice vodika, kao i strateškim tržištima obnovljivih izvora energije, u čemu je EU globalni lider – ističe Simson.

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »