Najnovije

Povjerenje u fokusu on line Foruma Davos

Ovogodišnji Svjetski ekonomski forum umjestu u švicarskom ski - centru bit će održan virtuelno od 25. do 29. januara

Ovogodišnji, 51. po redu Svjetski ekonomski forum (WEF), koji se tradicionalno održava u švicarskom ski-centru Davos, biće zbog pandemije koronavirusa održan virtuelnood 25. do 29. januara, saopćio je Klaus Schwab, osnivač i izvršni direktor WEF-a.

Ključni zadaci

On je kazao kako su ključni zadaci svih ekonomija svijeta u ovom trenutku vrlo jasni – izlazak iz aktuelne zdravstvene krize, jačanje ekonomske otpornosti, inkluzivan i održiv razvoj, a kao najvažniji preduslov za budućnost globalne ekonomije apostrofirao je “obnovu povjerenja i uspostavljanje međunarodnih trgovinskih tokova”.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije, među govornicima na online Forumu biće kineski predsjednik Xi Jinping, njjegov francuski kolega Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Takođe, učesnicima će se obratiti i japanski premijer Yoshihide Suga, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i indijski premijer Narendra Modi.

Budući da je globalna ekonomija u najvećoj krizi ikada, koja se manifestuje i kroz spiralni rast nezaposlenosti i nejednakosti, na agendi ovogodišnjeg WEF-a se nalaze teme od fer ekonomskih i socijalnih sistema do digitalizacije i klimatskih pitanja.

Organizatori su naveli da će se u diskusiju uključiti i predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, guverner Banke Engleske Andrew Bailey, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva…

U maju u Singapuru

Godišnji sastanak WEF-a, koji se po tradiciji održava u januaru okuplja svjetske političke lidere, guvernere centarlnih banaka, najmoćnije privrednike i šefove kompanija, milijardere, javne ličnosti.

Iz WEf-a je ranije najavljeno da će se u maju, ako situaija s pandemijom bude dozvoljavala, forum “u živo” održati u Singapuru.

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »