Najnovije

Zapadnom Balkanu 70 miliona eura za kupovinu vakcina

Evropski parlament zajedno sa WHO radi na dodatnih 50 miliona eura pomoći regionu

Evropska unija donirat će 70 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina, izjavila je evropska komesarka za zdravlje Stella Kyriakides tokom rasprave o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju u Europskom parlamentu.

Ona je poručila da će EU kroz mehanizam podjele vakcina podržati prioritetne grupe na Zapadnom Balkanu i u susjedstvu, kao i zdravstvene radnike u zemljama sa niskim prihodima, posebno u Africi.

– Zapadnom Balkanu dodijelit ćemo grant od 70 miliona eura za kupovinu vakcina. U saradnji sa zemljama članicama Eu radimo i na mehanizu za dodelu vakcina izvan granica EU, prije nego što COVAX sistem bude operativan – izjavila je Kyriakides.

Dodala je i kako EU, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) radi na pomoći od dodatnih 50 miliona eura Zapadnom Balkanu i susjedstvu, za borbu protiv panidemije.

Komesarka Kyriakides: Radi se na mehanizmu distribucije

Komesarka za zdravlje EU naglasila je i kako je zajedničkim nastupom članica, Unija osigurala veći broj doza vakcina pod povoljnim uvjetima, ali da sada ima odgovornost da svoju poziciju iskoristi kako bi podržala druge.

– Svaki potez kojeg planiramo ima isti cilj: brz, jednak i univerzalan pristupu sigurnim vakcinama. Nijedna zemlja neće biti sigurna, niti će oporavak ekonomije biti moguć dok virus ne bude pobijeđen na svim kontinentima – zaključila je Kyriakides.

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »