BusinessIstraživanjaNajnovijeVijesti

Saradnja Unilevera i Alibabe – Kina testira pametne mašine za recikliranje plastike

Dvije najveće svjetske kompanije u oblasti robe široke potrošnje Unilever i Alibaba napravile su sistem za recikliranje koji automatski identifikuje i sortira plastična pakovanja.

Sistem nazvan “Svijet slobodan od otpada” zasnovan je na vještačkoj inteligenciji, a 20 mašina za recikliranje postavljeno je kao dio pilot programa u kancelarije i javne prostore u dva kineska grada Šangaju i Hangzhou.

Svaka mašina je opremljena vještačkom inteligencijom koja automatski identifikuje različite vrste plastičnih flaša, što je napredak u odnosu na dosadašnju tehnologiju.

Mušterije dobijaju bodove za svaku flašu koju ubace, a bodove mogu iskoristiti za sadnju drveća ili zaštitu zemljišta.

Riječ je o programu koji je kompanija Alibaba pokrenula 2016. godine tokom kog je u saradnji sa nevladinim organizacijama posađeno 200 miliona drveća u izrazito suvim područjima u Kini.

U kompaniji Unilever vjeruju da će ovaj program postati zeleni motor cirkularne ekonomije za plastična pakovanja u Kini.

Kako kažu, sposobnost mašine da presortira plastična pakovanja poboljšava kvalitet recikliranja plastičnih flaša i ponovnu upotrebu plastičnih materijala i doprinosi uspostavljanju sistema cirkularne ekonomije.

U kompaniji namjeravaju da do 2025. godine smanje upotrebu plastike za 100.000 tona i promovišu upotrebu reciklirane plastike kako bi upola smanjili upotrebu novih sirovina u pakovanjima.

Izvor
ba.ekapija.com
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »