IstraživanjaNajnovijeVijesti

TVORAC Pfizer vakcine prognozira kraj pandemije: Evo kada bi sve trebalo da bude pod kontrolom!

Ugur Sahin, osnivač kompanije BioNTech koja je u saradnji sa Fajzerom prva razvila vakcinu protiv korona virusa, istakao jue da veruje da će većina evropskih država i SAD uspeti da stave virus pod kontrolu do kraja leta.

“U mnogim evropskim državama i SAD-u nam do kraja leta više neće biti potrebna opšta zatvaranja”, istakao je za novine “Welt am Sonntag”.

“Dolaziće do izbijanja virusa, ali ona će biti pozadinski šum. Biće mutacija, ali nas neće plašiti”, dodao je.

Sahin se osvrnuo i na činjenicu da su vlade država Evropske unije na meti kritika zbog problema u nabavci vakcina i sporog vakcinisanja. On ističe da je reč o privremenim poteškoćama, kao i da veruje da je do kraja septembra moguće vakcinisati 70 odsto Nemaca.

Podsetimo, do sada je u Nemačkoj bar jednu dozu vakcine primilo 9 odsto stanovništva, dok je u Velikoj Britaniji čak preko 50 odsto stanovništva dobilo prvu dozu.

“Pogrešnim potezom rizikujemo da ovaj treći talas virusa postane trajan. Imamo sredstvo: ručnu kočnicu. Ono se mora strogo primeniti svuda u Nemačkoj”, rekao je premijer Bavarske Markus Söder, a u svetlu mogućnosti zaustavljanja postepenog ublažavanja mera protiv korona virusa.

Izvor
zena.blic.rs
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »