AnalizeBiHBusinessNajnovijeVijesti

Bitcoin je samo jedan prenapuhani balon?

Ekonomije svijeta imaju ciklična kretanja, imaju svoje maksimalne padove ali i maksimalni rast u toku jedne fiskalne godine.

Privredna kretanja jedne zemlje gledamo, mjerimo i upoređujemo rastom ili padom GDP-a sa jedne strane i stopama nezaposlenosti s druge strane.

Uvijek smo privredu zemalja u kapitalizmu pratili i sagledavali preko uspona i padova privredne aktivnosti, a finansijska tržišta  imaju isti ritam .

Pad svjetske privredne aktivnosti za koju smo svi bili sudionici u 2020.godini je skoro u svim zemljama veći nego što je to bilo u krizi koju pamtimo u 2008. godini.

Ekonomski sistemi idu u negativne smjerove od početka 2020. godine, a nismo previse optimistični kada gledamo kretanja i prognoze za 2021. godinu.

Sa druge strane svaki dan smo svjedoci dešavanja koje nam priređuje Bitkoin, sa svojim konstantnim amplitudama ka gore i postavlja se pitanje da li je njegov rast, pojava koju treba posebno analizirati i kako je objasniti običnim poznavaocima ovih dešavanja?

Veliki broj ekonomista smatra da se ovdje stvara “balon”, a stav ovog dijela ekonomske struke je da ne postoji ekonomski osnov za ogroman rast cijene, pogotovo kada se gleda kratak vremenski period tj obuhvat kretanja cijene Bitkoin-a.

Da li se opravdano smatra da se radi o balonu na Bitkoin tržištu, koji mora pući, nakon čega će doći do strmoglavog i “ubitačnog” pada cijene Bitkoina, pokazaće vrijeme koje je ispred nas, ali sigurno nećemo dugo čekati.

Postoje i oni ekonomisti koji smatraju da je Bitkoin  već počeo konkurisati nečemu što je mnogima najvrednije, a to je zlato, i da se apsolutno ne može govoriti o bilo kakvom balonu, već naprotiv da se radi o normalnoj pojavi.

Na kraju moramo reći da postoji i dio struke koji javno priznaje da ne zna da li se promjena cijene bitkoina može označiti kao balon, i da baš ti baloni postaju pravila, a da je ponašanje velikog broja investitora, posmatra kao posljedica svega onoga što tržišta nose danas.

Potvrdu svega ovoga što smo maloprije analizirati daju investitoru Bitkoin-a koji su ga kupovali prošle godine cijeni ispod 10.000 USD, a danas ga prodaju po cijeni iznad 50.000 USD.

Oni nisu željeli da teorije, analize i prognoze o “balonu” ostave sebi, već su ostvarili ogromnu pozitivnu imovinsku korist baš danas, ne čekajući sutra.

Svako ima pravo da rizikuje, da zaradi ali i da izgubi!

Vidite li sebe u svemu ovome?

Autor teksta: Glavni urednik WBB

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »