Vijesti

Konjic – Magični gradić brojnih znamenitosti i jedinom visokoškolskom ustanovom za turizam u BiH!

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama, zemlja u kojoj zaista ima šta da se vidi i posjeti.  Jedan od baš takvih bisera koje morate vidjeti i koji će vam sigurno ostati u najljepšem sjećanju je Konjic, gradić koji se, kako kažu, nalazi na samoj granici između Bosne i Hercegovine, ono I između Bosna i Hercegovina. 

Ovaj gradić, iako je površinom prilično mali, dušom je veliki i krase ga brojne znamenitosti i prirodne ljepote.  Ako vas ikada put nanese u Konjic postoji nekoliko stvari koje ne smijete propustiti da obiđete, vidite, upijete.

Tu je na prvom mjestu stara Kamena ćuprija na Neretvi, sa šest lukova koja je sagrađena 1628. godine da bi bila srušena posljednjeg dana Drugog svjetskog rata, a 66 godina kasnije ponovo je zablistala u punom sjaju. Jedan od najpoznatijih Konjičana karikaturista, slikar i putopisac, Zuko Džumhur nije doživio da vidi obnovljenu ćupriju koju je često spominjao, a upravo je njegova rodna kuća nešto što morate posjetiti u Konjicu.  Džumhur je u Konjic živio svega dvije godine, a rodnu kuću poklonio je gradu. 

Još jedna atrakcija Konjica koja je prije nekoliko godina postala dostupna posjetiocima jeste Titov bunker ARK koji je decenijama skrivan od očiju javnosti, a danas je turistička atrakcija u ovom dijelu Evrope.  Prostire se na 3000 metara kvadratnih i nalazi se u planini Prenj, a napravljen je da služi kao sklonište viđenijim ljudima Jugoslavije u slučaju Trećeg svjetskog rata. Riječ je o jednoj od najčuvanijih tajni bivše države koja krije mnoštvo interesantnih priča.

U Konjicu postoji i Zavičajni muzej koji je smješten u blizini mosta i u kome se možete bliže upoznati sa prirodnom baštinom Konjica i njegovom bogatom istorijom. Muzej ima stalnu postavku, ali često se rade i tematske izložbe koje su posebno zanimljive. 

Ako dolazite u proljeće i ljeto nikako nemojte propustiti da posjetite Boračko i Jablaničko jezero, a oni avanturističkog duha mogu se prepustiti čarima raftinga na predivnoj Neretvi.

Pored svih prirodnih ljepota koje ima, može se reći da je Konjic najmanji grad sa najvećim turističkim potencijalom, a može se može pohvaliti i jedinom visokoškolskom ustanovom specijaliziranom za područje turizma u Bosni i Hercegovini.  Riječ je o Visokoj školi za turizam i menadžment koja je osnovana je 2012. godine sa misijom da doprinese kvalitativnom razvoju društva u Bosni i Hercegovini.

Osnovna ideja od samog osnivanja bila je da se obrazovnom filozofijom ove škole smanji odliv mladih i kvalitetnih studenata u inostranstvo. 

Iako Visoka škola za turizam Konjic nikada nije imala nikakvu pomoć države niti nadležnog ministratva, ove godine obilježava deset godina veoma uspješnog poslovanja. To je institucija u kojoj su studenti i nastavnici glavna vrijednost. Institucija koja je otvorena za saradnju sa mladim saradnicima iz BiH kao i sa mladim i uspješnim ljudima sa našeg prostora koji rade u inostranstvu.

U čast DESETOG ROĐENDANA Visoka škola za turizam svima koji se odluče upisati na fakultet baš ove godine poklanja 10% popusta!

Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »