AktuelnoLife Style

Jeff Bezos piše historiju: Najbogatiji čovjek na svijetu danas leti u svemir

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu New Shepard u historijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.Američki milijarder će u 15:00 sati po srednjoevropskom vremenu poletjeti iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.

Prije devet dana, njegov veliki konkurent Richard Branson obavio je uspješno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije Virgin galactic, ali će Bezos dostići veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Vally Funk (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Daemen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

“Uzbuđen sam, ali ne i nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan u sjedištu”, rekao je Bezos stanici Fox.

On je dodao da su posada i raketa spremni i da svi imaju dobar osjećaj o predstojećem letu.

Fank je bila dio grupe Mercur 13 i prošla je obuku za NASA-ine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji Blue Origin. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrechtu. Njegov otac je šef kompanije za investiconi menadžment Somerset capital partners.

Bezos je osnovao Blue Origin 2000. godine, a Bloomberg procjenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

Izvor
Klix.ba
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »