AnalizeNajnovijeVijesti

Putin: Štampanje dolara utiče na cijelu svjetsku ekonomiju

MOSKVA – Štampanje dolara da bi se pokrio deficit u budžetu SAD utiče na cijelu svjetsku ekonomiju, rekao je juče ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prema riječima ruskog lidera, inflacija u SAD premašila je pet odsto i SAD su u protekle dvije godine imale budžet sa 15 odsto deficita.

“Čime oni pokrivaju deficit i na čiji račun? Na račun pitanja dolara i odatle im i dolazi inflacija. Naravno da to u potpunosti utiče na cijelu svjetsku ekonomiju ukoliko se u obzir uzme važnost američke privrede za cijeli svijet i najveću valutu svjetskih rezervi”, istakao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

On je pozvao učesnike razgovora da pažnju usmjere na način na koji se ruska privreda oporavlja od posljedica pandemije virusa korona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je nešto ranije da sastanku prisustvuju šef kancelarije ruskog predsjednika Anton Vajno, savjetnik predsjednika Maksim Oreškin, prvi zamjenik premijera Andrej Belousov, ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnikov, ministar finansija Anton Ailuanov i guverner Centralne banke Elvira Nabijulina.

Izvor
Nezavisne
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »