Covid 19

Glumci i drugi radnici američkog Netflixa moraju biti vakcinisani kako bi radili

Netflix će učiniti obaveznu vakcinaciju protiv kovida za ključnu glumačku ekipu i zaposlene u američkim TV i filmskim produkcijama. Prema izvještajima, američka kompanija za striming će zahtijevati da osoblje “zone A” – glumci i ekipa koja je u bliskom kontaktu sa njima – moraju primiti vakcinu.

Smatra se da Netflix razmatra sprovođenje slične politike i u Velikoj Britaniji.

Druge kompanije, poput Googlea, rekle su da se radnici moraju vakcinisati prije nego što se vrate u kancelariju. Ova praksa će prvo početi u Googleovim američkim kampusima, a zatim će se primjenjivati i globalno za svih njihovih 144.000 zaposlenih.

Netflix je primijenio ovaj potez nakon što su nedavno holivudski sindikati i studiji dogovorili nove standarde koji će omogućiti kompanijama da primjene obavezne politike vakcinacije za ključne glumce i članove ekipe.

Foto: Getty Images

Međutim, glumac Sean Penn želi da se politika proširi na sve članove produkcije, a ne samo na one koji su klasifikovani kao “zona A”. Nedavno je rekao da se neće vratiti na snimanje drame Gaslit, koju podržava studio NBC Universal, osim ako svi glumci i ekipa ne prime vakcinu.

Na ovaj korak Netflix se odlučio nakon što je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ranije ove sedmice objavo da će se maske ponovo morati nositi u zatvorenom prostoru čak i kad su osobe potpuno vakcinisane. Odluka je uslijedila nakon naglog porasta slučajeva obolijevanja zbog širenja visoko zarazne varijante Delta.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai naveo je na svom blogu da će “svi koji dolaze na posao u naše kampuse morati biti vakcinisani”. Način na koji se politika sprovodi “variraće u skladu sa lokalnim uslovima i propisima i neće se primjenjivati dok vakcine ne budu široko dostupne u vašem području”, rekao je on.

Osim toga, Google će produžiti potpuno ponovno otvaranje svojih globalnih kampusa od 1. septembra do 18. oktobra zbog naglog porasta slučajeva uzrokovanih Delta varijantom koronavirusa. Ljudi u posebnim okolnostima mogu se prijaviti za rad od kuće do kraja 2021.

Međutim, svaki zaposleni u Googleu može da se prijavi za stalni rad od kuće ako to želi i da premjesti kancelarije. Google očekuje da će u budućnosti u toku bilo koje sedmice, 60% zaposlenih raditi u kancelariji nekoliko dana svake sedmice, petina će ih raditi na novim poslovnim lokacijama, a druga petina od kuće.

Mnoge firme razmatraju prednosti i nedostatke dopuštanja da njihovi radnici nastave da rade od kuće. Drugi su takođe precizirali da radnici koji dolaze u kancelariju moraju biti vakcinisani. U junu je izdavač kultnih knjiga Harry Potter, Bloomsbury, rekao da se osoblje mora vakcinisati prije povratka na radno mesto. “Jednostavna činjenica je da je ovaj virus i dalje izuzetno opasan”, naveli su.

U Sjedinjenim Državama, JP Morgan je u junu saopštio da će uputiti osoblje da svoj status vakcinacije zabilježi na internoj internet stranici, pri čemu će zaposleni koji su potpuno vakcinisani moći da odbace maske za lice na poslu.

Bankari Goldman Sachs-a takođe moraju objaviti koliko su vakcina primili prije nego što su se vratili u kancelariju.

Izvor
BBC
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »