Business

Nestle upozorio da bi hrana mogla još više poskupjeti

Najveći proizvođač hrane na svijetu Nestle je jučer ukazao da bi cijene prehrambrenih proizvoda mogle biti još više jer su troškovi proizvodnje i transporta sve skuplji.

Poručili su da će morati povisiti cijene zbog skupljih troškova u drugoj polovini ove godine.

“Inflacija praktično već nekoliko godina nije postojala, a zatim se naglo pojavila. To nas je direktno pogodilo”, izjavio je izvršni direktor Nestlea Mark Schneider.

Ali, vjeruje da je inflacija prolazna. Nestle je najavio da će morati cijene proizvoda Gerber i Cheerios učiniti skupljima za dva posto kako bi kompenzirao poskupljenje troškova proizvodnje od četiri posto. U prvoj polovini ove godine Nestleovi proizvodi su već poskupjeli za 1,3 posto.

Schneider je naglasio da se kompanija može nositi sa poskupljenjem proizvodnje za pojedine proizvode, kao što je npr. rast cijena kafe. No, tvrdi da ne mogu utjecati na troškove transporta za koje je naveo da predstavljaju veliki pritisak za kompaniju.

Ranije su kompanije General Electric, Anheuser-Busch InBev, Unilever upozorili da će poskupjeti troškovi proizvodnje dok se globalna ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa. To je uzrokovano time što su se ekonomske aktivnosti ponovo naglo pokrenule, dok se svjetski lanac opskrbe suočava sa problemima.

CNN je istakao da je veliko pitanje da li su nestašica i poskupljenje resursa potrebnih za proizvodnju privremeni ili je pandemija uzrokovala dugoročni rast cijena, a što bi za posljedicu moglo imati novu eru inflacije.

Izvor
Klix.ba
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »