IstraživanjaNajnovijeVijesti

Veliko ISTRAŽIVANJE “Deloitta”: Kriptovalute će kroz 5-10 godina ZAMIJENITI NOVAC – anketirano 1.280 finansijskih menadžera

Veliko istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Deloitte na 1.280 zaposlenih (mahom na višim upravljačkim funkcijama) iz finansijskog sektora pokazalo je kako velika većina njih vjeruje da je budućnost finansija vezana uz blockchain i kriptovalute.

Analitičari ističu da je pandemija koronavirusa podstakla prelazak na “sve digitalno”, pa je tako ubrzala i digitalizaciju finansijskog sektora. Postojeće strukture su se našle pred izazovima koje predstavljaju novi poslovni modeli i digitalna imovina.

Shodno tome, ovogodišnje istraživanje o blockchainu pokazalo je kako ljudi na rukovodećim položajima u finansijskoj industriji digitalne kriptovalute i blockchain tehnologije vide kao jedan od strateških prioriteta, kako u budućnosti tako i već sada.

Tako je 78% ispitanika odgovorilo je da će kriptovalute i digitalna imovina biti donekle ili vrlo važnim dijelom ove industrije u naredna 24 mjeseca. Povrh toga, 76% ispitanika smatra da će digitalna imovina poslužiti kao snažna alternativa ili pak direktna zamjena za fiat (fiducijarni) novac već u narednih 5 do 10 godina.

Na pitanje o tome koja će biti glavna uloga digitalnih oblika imovine za njihovu organizaciju, najviše je ispitanika izjavilo kako će njihove institucije nuditi usluge čuvanje takve imovine, potom kako će kriptovalute služiti za plaćanja, diverzifikaciju ulagačkih portfelja, decentralizaciju finansijskih platformi te “tokenizaciju” imovine.

Kao najveće prepreke za široko prihvatanje digitalne imovine u ovoj se industriji najčešće ističu brige oko kibernetičke sigurnosti, vrlo stroge regulatorne barijere, postojeća finansijska infrastruktura kao i zabrinutost za privatnost korisnika.

Ispitanici u ovom istraživanju prihvataju da se njihova industrija mora prilagoditi na “seizmičke promene” koje donosi blockchain, primarno kako bi mogli odgovoriti na zahteve svojih sadašnjih i budućih korisnika. Oni koji to učine među prvima imaće i značajnu konkurentsku prednost pred ostalima.

Tradicionalno troma bankarska industrija polako se počinje nositi sa izazovima modernih tehnologija, no njen brz razvoj zahtevaće dodatnu fleksibilnost kako bi se institucije mogle prilagoditi na nove trendove. Uskoro, zaključuje Deloitte, neće imati izbora nego prihvatiti promjenu, jer je sudjelovanje u digitalnom finansijskom dobu neizbježno, prenosi Bankar.me.

Izvor
Blic rs
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »