AktuelnoVijesti

FMON PODRŽAO BH. ROBOTIČKE REPREZENTATIVCE

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke finansijski je podržalo bh. robotičke reprezentativce, okupljene oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara – CERIT, kao i njihovo učestvovanje na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 Discover & Recover.

Iz Federalnog ministarstva navode da je dodijeljena podrška za izradu CubSat kocke, nabavku helija i druge neophodne opreme, što će, između ostalog, pomoći i da održe trenutno vodeću poziciju na robotičkoj olimpijadi, među timovima iz 177 zemalja.

Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Merjema Pajić, Fatima Sidran, Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto su srednjoškolci iz Mostara, Čapljine i Stoca, koji čine robotičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a koji su se svojim vrijednim i uspješnim radom, te stručnim znanjima i kompetencijama pozicionirali ispred svojih vršnjaka iz cijeloga svijeta.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke s ponosom čestita mladim bh. robotičarima na zapaženim rezultatima, kao i njihovim mentorima iz mostarskog CERIT-a, te će kao i do sada, nastaviti pružati podršku ovakvim i sličnim projektima koji promovišu BiH kao naučno i tehnološki opredijeljenu državu na međunarodnom planu.

“Ovo su izuzetni događaji kada imamo priliku svjedočiti zapaženim rezultatima naših mladih ljudi u svijetu, te promovisati njihovu izvrsnost. Stoga je i obaveza svih nadležnih u BiH da kontinuirano potiče njihov rad i uspjehe. Bh. robotičarima želimo mnogo sreće u finalu takmičenja i da potvrde ostvareni uspjeh i prvo mjesto”, poručili su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

First Global Challenge je takmičenje čija je misija da inspiriše mlade svih nacija u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije. Takmičenje je krenulo 27. maja 2021. godine, a finale je planirano za 28. septembar 2021. godine, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Izvor
Business magazine ba
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »