AktuelnoCovid 19NajnovijeVijesti

Hoće li u 2022.godini prestati pandemija? Više je mogućih scenarija

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da bi pandemija korona virusa mogla završiti u 2022. godini ako se u narednih šest mjeseci uspije procijepiti oko 70% stanovništva svijeta.

” A 2022. mora biti godina u kojoj ćemo okončati pandemiju,” rekao je čelnik WHO-a, pozivajući svijet da se okupi i donese teške odluke potrebne za njezin završetak.

Nadu u završetak pandemije u 2022. barem njezine akutne faze, izrazio je nedavno i Bill Gates, osnivač Microsofta, a o tome je pisao na svom blogu. 

“Zbog varijante delta i izazova s distribucijom cjepiva, nismo tako blizu kraja pandemije kao što sam se nadao do sada”, priznao je ipak Gates, te naveo: “Nisam predvidio da će se pojaviti tako visoko prenosiva varijanta i podcijenio sam koliko će biti teško uvjeriti ljude da uzmu cjepivo i nastave koristiti maske… Ipak se nadam da se kraj konačno nazire. Možda bi bilo glupo davati još jedno predviđanje, ali mislim da će akutna faza pandemije završiti u 2022.”, poručio je Gates.

Spremnosti svijeta da se uhvati u koštac

Ovi optimistični tonovi ne temelje se na ideji da će virus uskoro toliko oslabjeti da će postati nalik na sezonsku prehladu, već na predviđanju da bi u 2022. veliki dio svjetske populacije trebao steći određenu razinu imuniteta cijepljenjem ili prebolijevanjem.

Taj imunitet zajedno s određenim epidemiološkim mjerama i novim antivirusnim lijekovima mogao bi omogućiti da se virus stavi pod dovoljnu kontrolu da izaziva značajno manje hospitalizacija i smrti nego u posljednje dvije godine pandemije.

No, kako se pojavio omikron koji ima potencijal povećati broj hospitalizacija i opteretiti zdravstvene sustave, nameće se pitanje može li se kraj pandemije stvarno očekivati već u 2022.godini

Gates je istaknuo da je omikron svakako razlog za zabrinutost, no unatoč tome, smatra da je svijet sada sposoban uhvatiti se u koštac s pandemijom.

“Svaka pojava nove varijante je razlog za zabrinutost, no još uvijek se nadam da će u nekom trenutku sljedeće godine covid-19 postati endemska bolest na većini mjesta u svijetu. Iako je trenutno oko 10 puta smrtonosniji od gripe, cjepiva i antivirusni lijekovi mogli bi smanjiti taj broj za polovicu ili više. Zajednice će i dalje imati povremene epidemije, no bit će dostupni novi lijekovi koji bi se mogli pobrinuti za većinu slučajeva, a bolnice će moći podnijeti ostatak. Vaša osobna razina rizika bit će dovoljno niska da je nećete morati toliko uzimati u obzir u donošenju odluka. Neće biti primarna kada ćete odlučivati hoćete li raditi iz ureda ili pustiti svoju djecu na nogometnu utakmicu ili gledati film u kinu. Nadam se da ćete za nekoliko godina morati razmišljati o virusu jedino kada svake jeseni budete dobivali zajedničko cjepivo protiv covida-19 i gripe”, objasnio je Gates.

Virusu pokazati vrata

Riječka virologinja Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci kaže da je svijet svakako pokazao da ima znanja potrebna za borbu s pandemijom.

“Sad treba pokazati da ima i volje. Jer do sada smo samo pokazali da smo jako inovativni u pronalaženju razloga zašto baš mi ne bismo trebali nositi masku, držati distancu, testirati se i cijepiti se”, kaže Juranić Lisnić.

“Razumljivo je da je svima već dosta pandemije, ali pandemija neće nestati zato što smo se mi od nje umorili. Do sada smo mogli vidjeti kako se ponaša pandemija u uvjetima kad nema cjepiva, u 2020. pa u uvjetima kad je procijepljenost jako slaba u 2021. Ajmo sada virusu pokazati vrata tako što ćemo se procijepiti i konačno naučiti kako se pravilno nose maske i drži distanca. I to odmah, sad, ne kad prođe Božić, jer će onda doći fašnik, pa Valentinovo, pa Uskrs…. A virus za to vrijeme neće čekati, razvijaju se nove varijante i naš, teškom mukom dobiveni antivirusni arsenal, se smanjuje”, poručila je ova virologinja.

Od optimizma do pesimizma

Ugledna konzultantska kuća McKinsey & Company, koja savjetuje vlade, korporacije i druge organizacije, objavila je nedavno svoja predviđanja daljnjeg tijeka pandemije.

Iako ne nudi konkretan odgovor na pitanje kada će pandemija završiti, analiza predstavlja tri moguća scenarija za prvu polovicu 2022 – osnovni, optimističan i pesimističan.

Oni će u velikoj mjeri ovisiti o prirodi omikrona koji je i dalje velika nepoznanica, ali i o brojnim drugim čimbenicima.

Njihov osnovni scenarij temelji se na procjenama da bi omikron u odnosu na deltu mogao biti oko 25 posto zarazniji, da izbjegava prethodni imunitet za oko 25 posto bolje te da uzrokuje za oko 25 posto manje teške bolesti.

U takvom scenariju omikron bi u SAD-u zamijenio deltu kao dominantnu varijantu u sljedećih nekoliko mjeseci i uzrokovao bi veće opterećenje zdravstvenog sustava nego što je ta zemlja imala u drugoj polovici 2021. ali vjerojatno manje nego što je bilo na vrhuncu tijekom zime 2020/21.

Prema McKinsey & Company u optimističnom scenariju vrhunac opterećenja bolesti bio bi blizu onoga koji je zabilježen u posljednjih šest mjeseci, dok bi u pesimističnom teret bolesti bio značajno veći nego u posljednjih šest mjeseci.

Nažalost, analiza pokazuje da će u sljedećih šest mjeseci vjerojatno biti više hospitalizacija nego što ih je bilo u posljednjih šest mjeseci.

Izvor
IndexPhoto: PixabayPhoto: Unsplash
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »