AktuelnoIstraživanjaNajnovijeVijesti

Hiljadu investitora kontroliše 16% ukupne cirkulacije bitcoina

Iako popularnost kriptovaluta raste i svake godine sve više novca se ulaže u ovo tržište, mali broj ljudi kontroliše skoro trećinu ukupne cirkulacije bitcoin novčića.

Niko ne spori da je 2021. godina bila bitna za bitcoin. Velike promjene cijena, legalizacija ove valute u El Salvadoru, sve više političara i poznatih ličnosti primaju dio svoje plate u digitalnim valutama, što itekako znači za proces globalnog usvajanja kriptovaluta.

Prema istraživanju sprovedenom od strane Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, neprofitne organizacije iz SAD, većina bitcoin novčića u cirkulaciji – oko 75% se “pomjera” sa jedne mjenjačnice na drugu, a mali broj velikih novčanika kontroliše više od četvrtine dela koji je u cirkulaciji.

Zajedno sa istraživanjem koje je sproveo Wall Street Journal, najvećih 1.000 investitora kontroliše oko 3 miliona, odnosno 16% ukupne cirkulacije bitcoin novčića, dok 10.000 najvećih investitora u svojim rukama drži oko 5 miliona, što je oko 27% bitcoin cirkulacije.

Istraživanje je zasnovano na podacima iz juna , kada je bilo oko 18,7 miliona bitcoin novčića u cirkulaciji i 787.000 aktivnih novčanika, dok nedavni podaci pokazuju da je u međuvremenu iskopano još oko 200.000 bitcoin novčića, koji se zajedno nalaze na oko 733.000 aktivnih novčanika, prenosi Smartlife.mondo.rs

Samo ove godine, preko 30 milijardi dolara kapitala je investirano u digitalne valute, blokčejn, metaverzume i druge povezane projekte, što je značajna cifra koja govori o popularnosti blokčejna i derivata.

U priču su se ove godine pored kriptovaluta uključili i finansijski servisi, umjetnost, igre, NFT, Web 3.0, decentralizovane društvene mreže i još mnogo toga, praveći plodno tle za buduće investicije.

Sa druge strane, iako decentralizovan po prirodi, sa ovako velikom količinom cirkulacije koncentrisanom kod malog broja pojedinaca bitcoin najvjerovatnije ne može da izbegne centralizaciji, kojoj prirodno teže svi današnji finansijski instrumenti kapitalizma.

Izvor
Bankar.mePhoto: Pixabay
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »