AktuelnoBiHCovid 19NajnovijeVijesti

Omikron se pojavio i u BiH

Prvi slučajevi omikron soja korona virusa su detektovani i u Bosni i Hercegovini.

Od 100 testiranih uzoraka na omikron soj, kod njih deset je potvrđena nova varijanta korona virusa, a ovo je potvrđeno sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sebija Izetbegović, direktorica te zdravstvene ustanove, je za Hayat.ba navela da je ova varijanta korona virusa izolovana u mikrobiološkom laboratoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra federalnog ministarstva zdravstva, rekao je da je specifične testove za omikron soj korona virusa nabavio sam KCUS, te su tako bili u mogućnosti detektovati ga.

“Od 100 urađenih testova na KCUS-u, nespecifičnim PCR testom koji može detetkovati omikron, potvrđeno je 10 slučajeva. Oni trebaju biti potvrđeni i sekvencioniranjem i očekujemo da će za 3-4 dana biti potvrđeno da je omikron prisutan i u BiH. Činjenica je da je situacija u FBiH dosta stabilna, ali u isto vrijeme je vidljivo da imamo porast incidence u KS, HNK i Goraždu. Očekujemo da će i kantonalni krizini stožeri nastave pratiti situaciju i donositi propisane mjere“, rekao je Čerkez.

Omikron soj već neko vrijeme pravi ozbiljan problem u Evropi, u prethodnoj sedmici je zabilježen i u državama regiona, a sada je detektovan i kod nas.

Nove restriktivne mjere u pojedinim evropskim zemljama uvode se zbog omikrona, za koji medicinske studije navode da je mnogo zarazniji od prethodnih sojeva.

Mjere se uglavnom odnose na buduću zabranu okupljanja većeg broja osoba za novogodišnje praznike.

No, učinak omikrona je vidljiv već sada s obzirom na to da je tokom vikenda moralo biti otkazano hiljade letova.

Postoje i neke pozitivne informacije u vezi s omikronom, a to je da su manji rizici za zaražene da dođu u teške zdravstvene situacije.

Izvor
N1Photo: PixabayKlix
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »