AktuelnoNajnovijeVijesti

Prvi KRIPTO MILIJARDER u prošlosti okretao hamburgere

Direktor najveće globalne menjačnice kriptovaluta Binance Čangpeng Žao (Changpeng Zhao), poznatiji kao CZ, pridružio se listi najbogatijih ljudi na svetu, sa procenjenom neto vrednošću od najmanje 96 milijardi dolara.

Na ovaj način, već poznatna “stalna postavka” najbogatijih dobila je pojačanje.

On se, prema novim proračunima Blumbergovog indeksa milijardera, sada nalazi na visokoj jedanaestoj poziciji na listi najbogatijih.

Njegovo bogatstvo sada može da se poredi sa bogatstvom suosnivača Gugla Larijem Pejdžom (123 milijarde) i osnivača Fejsbuka Markom Zakerbergom (122 milijarde).

Žao je, prema ovoj proceni, pretekao i misterioznog tvorca bitkoina Satošija Nakamota koji, usled nedavnog velikog pada od preko 40 odsto najpoznatije kriptovalute, sada poseduje oko 46 milijardi dolara.

Najbogatiji čovek na svetu i dalje je Ilon Mask koji je, uprkos velikim porezima koje je plaćao prethodnih meseci, povećao svoje bogatstvo na 271 milijardu dolara.

Ipak, kako pišu mediji, Žaovo bogatstvo ima potencijal da bude znatno veće, s obzirom na to da ova procena ne uzima u obzir njegove lične kriptovalute, koje uključuju, između ostalog, lični token njegove firme BNB koji je prošle godine skočio za otprilike 1.300 odsto.

Njegov put do bogatstva i 11. pozicije na listi najgotajih počinje u Šangaju 2013. godine, tokom prijateljskog pokera sa Bobijem Lijem, tadašnjim direktorom BTC China, koji ga je podstakao da uloži 10 odsto svog bogatstva u bitkoin.

Nakon što je proveo neko vreme proučavajući ga, doneo je najveću odluku u životu i prodao svoj stan, a sav novac uložio u najvredniju kriptovalutu.

Godine 2017. osnovao je kompaniju Binance (binarnost + finansije) i gotovo preko noći se lansirao u sam vrh kripto mogula.

CZ je čak tetovirao logotip firme na ruku, a više puta je i izjavljivao da sve što želi, jeste da “drži kripto”.

Žao je kanadski državljanin koji je rođen u kineskoj provinciji Đangsu. Njegov otac, univerzitetski profesor, bio je prognan tokom Kulturne revolucije. Kada je Čanpeng Žao imao 12 godina, porodica se preselila u Vankuver.

To je Žaou promenilo život. Njegova porodica vodila je imigrantski život, a on je bio primoran da radi teške poslove kako bi svojoj porodici pomogao da preživi.

Neko vreme čak je radio i u Mekdonaldsu.

Ipak, i CZ je, kako je on obično govorio, uvek imao oko za tehnologiju i obrazovanje. Zato je studirao i informatiku na Univerzitetu McGill u Montrealu.

Žao je svoj radni vek započeo u Tokiju, a zatim u Njujorku, u finansijskim institucijama i kompanijama. Iz njegove biografije poznato je i da je da je četiri godine radio u Blumbergu.

2013. godine, nakon što je bio zbog pokera ušao u svet kriptovaluta, započeo je svoju karijeru u ovom svetu. Njegova posvećenost kriptovalutama bila je jasna od samog početka, jer prodao je svoju kuću u Šangaju da bi sebi priuštio ovaj poduhvat.

On je 2017. godine napravio veliki skok sa svojom firmom Binance, nakon što je prikupio 15 miliona dolara od kriptovaluta, baš kada je tržište postalo aktivno.

Kako ocenjuju mnogi, ovaj potez je bio savršen i za manje od osam meseci, Žao i njegova firma prerasla je u najveću svetsku berzu kriptovaluta po obimu trgovanja.

Ubrzo se našao i na naslovnici Forbsa, što je bio veliki uspeh – od okretanja hamburgera u Mekdonaldsu do vođenja višemilionske kompanije.

Izvor
BizlifePhoto: Agencije
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »