AktuelnoBusinessNajnovijeSrbijaVijesti

E-registracija biće jedini način osnivanja preduzeća u Srbiji

Ukoliko ste planirali da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i iskoristite olakšice za kvalifikovano novozaposleno lice, sve to sada u Srbiji možete učiniti online bez odlaska na šaltere.

Takođe, nakon otvaranja firme u radni odnos se možete prijaviti preko interneta, opet bez izlaska iz kuće. Sve zakonske procedure koje je potrebno obaviti nakon otvaranja d.o.o. mogu se obaviti online.

E-registracija osnivanja preduzetnika uvedena je 1. januara 2018. godine, a prema podacima Agencije za privredne registre (APR) sve više privrednika koristi mogućnost lakše i jeftinije registracije.

“Od 17. oktobra 2018. godine uvedena je elektronska prijava osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću (jednočlano društvo), a od 28. juna 2019. godine i za višečlani d.o.o. U ukupnom broju privrednih subjekata osnovanih tokom 2020. godine broj korisnika ovog servisa je udvostručen u vreme vanrednog stanja koje je proglašeno zbog pojave pandemije korona virusa”, kažu iz APR-a.

U toku 2021. godine usvojene su izmene i dopune Zakona o privrednim društvima i Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kako bi se ispunio pravni okvir za omogućavanje elektronskog podnošenja registracionih prijava osnivanja za sve pravne forme privrednih društava, kao i za registraciju promena i brisanje iz Registra privrednih subjekata.

Agencija očekuje da će privredni subjekti prihvatiti elektronsku prijavu kao najefikasniji, jeftiniji i najlakši način podnošenja zahteva za registraciju kada budu omogućene i sve ostale elektronske prijave (prijava prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, promene podataka…), što se planira za drugu polovinu 2022. godine.

„Do uvođenja potpune elektronske registracije kao isključivog načina osnivanja privrednim subjektima je ostalo više od godinu dana, što je dovoljan period da se građani pripreme i prilagode novom sistemu rada u Registru privrednih subjekata, koji će se odvijati u potpuno digitalnom okruženju“, naglašavaju iz APR-a.

Kako bi se pripremili za punu implementaciju elektronske registracije građani treba da pribave kvalifikovani elektronski sertifikat za elektronsko potpisivanje izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji, instaliran čitač i instaliranu NEXU aplikaciju APR-a za elektronsko potpisivanje bilo kojom vrstom kvalifikovanog elektronskog sertifikata i bilo koju platnu karticu za plaćanje naknade za uslugu eRegistracije osnivanja.

Osim toga, u skladu sa novim propisima privredni subjekti će morati da imaju registrovanu adresu za prijem elektronske pošte u APR-u ili da se registruju kao korisnici usluge elektronske uprave, kako bi rešenje o registraciji osnivanja moglo da im se uruči putem Jedinstvenog elektronskog sandučića. 

Sa uvođenjem elektronske prijave osnivanja privrednih subjekata osnivačima će sa elektronskom registracijom osnivanja biti omogućeno istovremeno evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, pa će na ovaj način biti ukinut jedan korak u postupku osnivanja subjekata.

Ukupna naknada koja se plaća za e-registraciju d.o.o. iznosi 4.500 dinara.

Sa druge strane, ukoliko se odlučite da izbegnete elektronsku registraciju potrebno je da dostavite dokaz o uplati naknade za registraciju u visini od 4.900 dinara, kao i dokaz o uplati naknade za registraciju i objavljivanje osnivačkog akta u visini od 1.000 dinara.

Preduzetnici koji se odluče za takozvano „papirno osinivanje“ plaćaju taksu od 1.500 dinara, dok je za elektronsko prijavljivanje 1.000 dinara.

Izvor
Biznis.rsPhoto: Pixabay
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »