AktuelnoIstraživanjaNajnovijeVijesti

PREVOZ U BUDUĆNOSTI: Uloženo još 450 miliona dolara u leteće taksije

Američka kompanija Wisk Aero nastala je u suradnji Boeinga i startupa Kitty Hawk, čiji je suosnivač bio Googleov Larry Page.

Wisk je sada samostalna kompanija koja već gotovo pet godina razvija električne autonomne putničke letjelice, a u to vrijeme izradila je čak pet generacija prototipova u punoj veličini i njima odradila preko 1.500 pokusnih letova.

Trenutačno se bave dovršavanjem šeste generacije letjelice, čija bi osnovna namjena trebala biti autonomni zračni prijevoz putnika.

Njihova nova eVTOL letjelica trebala bi postati i prvi kandidat za službeno certificiranje jednog takvog prijevoznog sredstva u SAD-u.

Na putu ka tom cilju zasigurno će im pomoći i priljev svježeg kapitala. Ovoga tjedna je tako objavljeno da je Wisk dobio dodatnih 450 milijuna dolara u obliku investicije.

Ulagač je i ovoga puta Boeing, a iz Wiska kažu da će ih ova investicija dovesti u položaj najbolje financiranih kompanija u svijetu koje se bave naprednom električnom zračnom mobilnošću.

Plan 14 miliona letova godišnje

Tijekom ove godine, osim predstavljanja za certificiranje spremnog prototipa, Wisk planira započeti s izgradnjom kapaciteta za masovnu proizvodnju, kao i s planiranjem izlaska svojih letećih taksija na tržište.

Njihov vremenski plan kaže da će, u pet godina po dobivanju potrebnih dozvola, postati jedan od vodećih svjetskih pružatelja usluga eVTOL mobilnosti.

Očekuju u tom razdoblju obavljati i do 14 milijuna letova godišnje, kojima bi se moglo služiti i do 40 milijuna ljudi u 20 gradova.

Osim što će svoj zračni prijevoz obavljati bez emisija štetnih plinova, u Wisku su uvjereni da će njihova tehnologija autonomnog leta biti ključna konkurentska prednost, kao i važan čimbenik u pogledu sigurnosti ovakvog transporta.

Izvor
Bug.hrPhoto: Wisk
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »