AktuelnoAlbanijaBusinessNajnovijeSjeverna MakedonijaSrbijaVijesti

Otvoreni Balkan u praksi: Makedonski ajvar za nekoliko sati na policama u Beogradu

Iz onoga što smo vidjeli na graničnom prijelazu Tabanovce i u carinskom skladištu kod Beograda možemo zaključiti da se makedonski ajvar i drugi makedonski proizvodi izvoze za samo nekoliko sati u Srbiju i dođu na police ovdje u Beogradu.

Rekao je ovo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Prema njegovim riječima za sve procedure na graničnim prelazima i ostale administrativne formalnosti potrebno je svega nekoliko sati i tu vidimo učinak potpisanih memoranduma i sporazuma iz “Otvorenog Balkana”, kako to funkcionira u praksi.

Dodao je da se na granici kamioni više ne zaustavljaju, već idu direktno do mjesta istovara gdje se vrši jedinstvena kontrola i priznaju se akreditirane analize i za samo nekoliko sati proizvodi prolaze kroz tržišta u Srbiji.

Prema riječima Nikolovskog, cilj je povećati izvoz i trgovinu, koja samo u pogledu poljoprivrednih proizvoda u tri zemlje “Otvorenog Balkana” iznosi 300 miliona eura.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović je kao primjer istaknuo ajvar koji je jučer iz Makedonije poslat u Srbiju, a očekuje se da će se danas naći na srpskom tržištu.

Govoreći o prednostima Otvorenog Balkana, Nedimović je rekao da više nema ograničenja u hrani.

“U Albaniji trenutno radimo na izmjenama i dopunama tri zakona koja su neophodna za usklađivanje zbog sporazuma koji smo potpisali. Oni će biti u parlamentarnoj proceduri idućeg četvrtka, a kada parlament ratificira spomenute amandmane, mi ćemo u potpunosti provesti sporazum”, rekla je albanska ministrica Frida Krisca.

Ministar Nikolovski je istaknuo da će za Makedoniju, Srbiju i Albaniju biti od posebnog značaja da se i druge zemlje u regiji pridruže inicijativi “Otvoreni Balkan”, jer te inicijative pokreću i ekonomski unapređuju cijelu regiju.

Današnji posjet ministra Nikolovskog carinskom terminalu u Beogradu dio je sajma “Agro Beograd”, specijalizirane sajamsko-konferencijske manifestacije posvećene voćarstvu, vinogradarstvu i vrtlarstvu.

Izvor
Indikator.baPhoto: Printscreen Youtube
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »