AktuelnoAnalizeNajnovijeVijesti

Svjetska ekonomija će usporiti u ovoj godini

Svjetsko gospodarstvo znatno će usporiti u ovoj godini zbog rata u Ukrajini i postupnog gašenja pandemijskih poticaja diljem svijeta, procjenjuje Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 2,6 posto, procjenjuju u UNCTAD-u, snizivši dosadašnju prognozu za jedan postotni bod.

Rusko gospodarstvo snažno će pasti, za 7,6 posto, izračunali su, drastično izmijenivši prognozu prema kojoj su očekivali 2,3-postotni rast aktivnosti u ovoj godini.

U pojedinim dijelovima zapadne Europe i Azije aktivnosti će znatno usporiti, prognoziraju, procijenivši da će gospodarstvo EU-a i eurozone ove godine porasti 1,6, odnosno 1,7 posto, otprilike upola slabije no što su dosada predviđali.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi porasti 1,4 posto, čime je UNCTAD snizio dosadašnju prognozu za 1,8 postotnih bodova, gotovo istu stopu rasta trebala bi bilježiti i Britanija.

Američkom gospodarstvu prognoziraju 2,4-postotni rast, snizivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova.

U Kini aktivnost bi po njihovoj procjeni trebala porasti 4,8 posto, za 0,9 postotnih bodova slabije no što su dosada očekivali.

Trend zaoštravanja monetarne politike u razvijenim zemljama vjerojatno će zbog rata ubrzati, a u sličnom smjeru krenulo je već u drugoj polovini prošle godine i nekoliko zemalja u razvoju, zbog inflatornih pritisaka, ističe UNCTAD, predivajući i smanjenje državne potrošnje.

“Mnoge zemlje u razvoju hrvale su se s pandemijskom recesijom, a sada se, zbog rata, suočavaju sa žestokom krizom”, rekla je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan, upozorivši na negativnu spiralu nelikvidnosti, recesije i zastoja u razvoju.

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do vrtoglavog skoka cijena energenata i sirovina i naveo ulagače da počnu povlačiti kapital iz zemalja u razvoju i preusmjeravaju ga u navodno sigurnija ulaganja, konstatira UNCTAD u izvješću.

Bogatije su pak zemlje prerano krenule gasiti mjere pomoći u pandemiji, što je rezultiralo oslabljenom potražnjom, skromnijim rastom i nižim ulaganjima diljem svijeta, upozorili su.

Izvor
Poslovni.hrPhoto: Pixabay
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »