AktuelnoAnalizeNajnovijeVijesti

Najbogatiji u svijetu: Mask “težak” skoro 300 milijardi dolara

Prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi sveta u realnom vremenu, neto vrednost izvršnog direktora “Tesle”, Ilona Maska, sada iznosi oko 300 milijardi dolara.

To znači da 50-godišnji Mask ima više od 100 milijardi dolara prednosti u odnosu na drugoplasiranog Džefa Bezosa, osnivača “Amazona” i vlasnika Maskovog svemirskog rivala “Blu oridžin”.

Prema Forbsu, Maskovo bogatstvo, najnovijeg člana uprave Tvitera, vredi više nego dvostruko od bogatstva legendarnog investitora i izvršnog direktora Berkšir Hataveja, Vorena Bafeta, koji je počeo da investira davne 1941. kada je imao 11 godina. “Čudo iz Omahe” poseduje imovinu vrednu oko 125 milijardi dolara.

Maskovo bogatstvo takođe vredi znatno više od zajedničkog bogatstva bivših izvršnih direktora Majkrosofta, Bila Gejtsa (136 milijardi dolara) i Stiva Balmera (100 milijardi dolara). Isto važi za saosnivača Gugla, Larija Pejdža i Sergeja Brina koji imaju 120, odnosno 115 milijardi dolara vrednu imovinu.

Da je Mask ljubitelj sporta, mogao bi kupiti sve 32 ekipe Nacionalne fudbalske lige, koje zbirno vrede više od 112 milijardi dolara, prema podacima stranice Sportico. I još bi mu ostalo skoro 190 milijardi dolara, prenosi Investitor.

Mask vredi samo oko 35 milijardi dolara manje od bruto domaćeg proizvoda njegove rodne Južne Afrike, čiji je BDP 335 milijardi dolara, prema podacima Svetske banke.

Maskovo neto bogatstvo premašuje BDP Kolumbije, Finske, Pakistana, Čilea i Portugala.

On je najbogatija osoba ikada, prema Forbsu. Ipak, neki istorijski stručnjaci tvrde da su američki industrijalci iz 19. i 20. veka, kao što su Džon D. Rokfeler i Endrju Karnegi, kao i monarsi i vladari poput Manse Muse iz Malog Carstva iz 13. veka i Avgusta Cezara – koji su vladali od 27. pre nove ere imali više bogatstva, kada se ono prilagodi inflaciji.

Izvor
B92Photo: Screenshoot/TED
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »