AktuelnoAnalizeNajnovijeVijesti

Bitcoin u padu

Bitcoin je pao danas ispod 42.000 dolara prvi put od 23. marta, zbog sve veće zabrinutosti u vezi sa podizanjem referentne kamate u SAD.

Najveća kriptovaluta na svijetu pala je na 41.918 dolara na jutrošnjem trgovanju u Aziji, povlačeći se sedmi dan uzastopno u posljednjih osam sesija, prenosi “Blumberg”.

Vrijednost bitcoina je ispod 50-dnevnog. Na berzi u Hong Kongu se ovom valutom trgovalo u 17:22 časa po lokalnom vremenu na nivou od 41.998 dolara, što je pad od 2,6 posto na dnevnom nivou.

Otkako je krajem marta dostigao maksimum od nešto iznad 48.000 dolara, bitcoin i druge kriptovalute bilježe silazni trend usljed opreza investitora zbog pooštravanja američke monetarne politike kako bi se zauzdao rast potrošačkih cijena.

Inflacija u SAD-u je, prema prognozama ekonomista uoči sutrašnje objave podataka, vjerovatno ubrzala rast na 8,4 posto u martu, na najviši nivo od početka 1982. godine, navodi njujorška agencija.

Federalne rezerve će stoga, kaže glavni ekonomista Goldman Saks grupe Jan Hakijus, možda morati da podignu kamatne stope iznad 4,0 posto ove godine.

Očekivano jače podizanje troškova zaduživanja ugrozilo je potražnju za rizičnijom imovinom kao što su kriptovalute i akcije tehnoloških kompanija, čije se cijene sve češće kreću u tandemu.

Drugi vodeći virtuelni tokeni takođe su pali danas, pri čemu je polkadot u minusu za 8,7 procenata, a eter za 4,6 posto.

Izvor
BiznisinfoPhoto: Pixabay
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »