AktuelnoBusinessNajnovijeVijesti

Akcije Amazona pale za 10%

Kompanija Amazonjedna od vodećih u svetu u onlajn trgovini, izvestila je o značajnom poslovnom gubitku u prva tri meseca 2022. godine, što je dovelo do velikog pada njenih akcija na Volstritu.

Američki tehnološki gigant je zabeležio neto gubitak od 3,8 milijardi dolara u kvartalu završenom 31. marta, što predstavlja oštar pad u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvario profit od 8,1 milijardu dolara, izveštava CNN.

Poslovni rezultat Amazona je takođe znatno podbacio u odnosu na predviđanja analitičara koji su u anketi kompanije Refinitiv, koja se baci prikupljanjem i distribucijom finansijskih informacijia, predviđali dobit od 4,4 milijarde dolara.

Amazon je negativan finansijski rezultat uglavnom pripisao gubitku od 7,6 milijardi dolara po osnovu investicija u kompaniju za proizvodnju električnih vozila Rivijan Automotiv.

Akcije Amazona su se stropoštale za oko 10 posto na produženom trgovanju u četvrtak uveče na Volstritu, nakon objavljenih poslovnih rezultata.

Ukupni prihodi kompanije su u izveštajnom periodu porasli za 7 odsto na godišnjem nivou, na 116,4 milijarde dolara, što je malo iznad prognoza analitičara, ali sporije od rasta od 9,0 procenata zabeleženog u poslednja tri meseca 2021.

Prema prognozi Amazona, rast prihoda će dalje usporiti u narednom kvartalu, pri čemu se predviđa da povećanje prodaje između 3 i 7 procenata.

Izvor
Telegraf.rsPhoto: Unsplash
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »