AktuelnoBiHBusinessNajnovijeSrbijaVijesti

Privrednici: Neophodno brže uspostavljanje zajedničkog tržišta regiona

Privrednici iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana sastali su se u četvrtak sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu u organizaciji Komorskog investicionog foruma ZB kao zajedničke privredne komore regiona, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju PKS se navodi da je zaključak sastanka da je jačanje veze između zapadnobalkanske privrede i briselskih institucija ključno za održavanje stabilnosti, ali i rast i razvoj čitavog regiona.

„Da bi privrede Zapadnog Balkana, i u uslovima ukrajinske krize, sačuvale stabilnost, nastavile rast i postale atraktivnije za investitore iz sveta, neophodno je dalje jačanje regionalne saradnje, brže uspostavljanje zajedničnog tržišta regiona, nastavak dijaloga poslovne zajednice sa briselskim institucijama i podrška evropskih partnera otklanjanju prepreka za više trgovine i investicija sa Evropskom unijom i potpunijem povezivanju zapadnobalkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU“, piše u saopštenju.

Vladimir Todorović, potpredsednik “Eliksir Grupe”, istakao je da je harmonizacija regionalnih sa evropskim propisima izuzetno važna kako bi zapadnobalkanska privreda bila konkurentna na evropskom tržištu.

S tim je, dodaje se u saopštenju, saglasan i Svetozar Janevski, predsednik UO „Tikveš“ koji je naglasio da je potrebno da strategiju pristupa evropskom tržištu zajedno usaglase predstavnici regionalne privrede i politike.

Vjekoslav Vuković iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, rekao je da formiranje zajedničkog ekonomskog tržišta Zapadnog Balkana treba da predstavlja prvi korak pre potpune integracije regiona u Evropsku uniju.

Kako je navedeno u saopštenju, Sanja Praštalo, marketing menadžer u kompaniji “Mikroelektronika”, napomenula je da je za mala i srednja preduzeća u regionu za dalji rast neophodan pristup globalnom tržištu kako bi se omogućilo širenje njihovog poslovanja, veće plate radnika i nova radna mesta.

Na poslovnom skupu posvećenom sprovođenju plana za zajedničko tržište, su učestvovali i predstavnici Evrokomore, CEFTA, Transportne zajednice, KIF-a, kao i predstavnici drugih međunarodnih institucija.

Izvor
Danas.rsPhoto: Facebook/PKS
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »