Covid 19

Adidas izgubio milione zbog zatvaranja u Kini

Iz kompanije Adidas su upozorili da će njen operativni profit biti niži u odnosu na očekivanja za ovu godinu. Sportski brend bori se sa teškoćama uzrokovanim prekidima u nabavnim lancima, zatvaranjima radnji u Kini i rastom cena.

Operativni profit koji je kompaniji donelo kontinuirano poslovanje u prvom kvartalu pao je za 38 odsto, na 437 miliona evra, čemu je doprineo i ekonomski udar koji je proizvođača sportske opreme zadesio zbog restriktivnih mera u Kini, uzrokovanih novim talasom korona virusa.

Iz kompanije su saopštili da su zaključavanja u Kini “dovela do zatvaranja velikog broja radnji, kao i do snažnog pada poseta u delovima zemlje koji nisu direktno pogođeni pandemijom”.

U Adidasu sada očekuju da će godišnja prodaja u Kini biti značajno niža od prognozirane, piše Financial Times.

Na jutarnjem trgovanju akcije kompanije su pale za šest odsto. Firma je snizila svoje smernice za operativne marže, dodajući da će se one ove godine zadržati na 9,4 odsto, umesto 11-13 odsto, koliko je ranije očekivano.

Prekidi u nabavnim lancima u prvom kvartalu su oštetili prodaju sportskog brenda za 400 miliona evra, a očekuje se da će u toku drugog kvartala pretrpeti štetu od još 200 miliona evra, saopšteno je iz kompanije.

Prošle godine ova kompanija je zbog prekida u nabavnim lancima i zatvaranja izgubila 1,5 milijardi evra godišnje prodaje.

Izvršni direktor firme Kasper Rorsted naveo je u saopštenju da će se grupa vratiti na trasu rasta na azijsko-pacifičkom tržištu u drugom kvartalu, dodajući da će se u Kini i dalje suočavati sa teškoćama.

Izvor
Biznis.rsPhoto: Unsplash
Prikaži više

Slični članci

Back to top button
Translate »